Akıllı telefonlar artık günümüzde kullanım oranı olarak özellikle ülkemizde oldukça arttı. Artık ufak çocukların bile ellerinde bugün bir akıllı telefona rastlıyoruz. Fiyatlar ekonomik olmasa bile ülkemizin tennoloji sever insanları bir aylık maaşlarını verip önce akıllı telefon alıyorlar. Bu kadar düşkün olunca da hemen hemen herkesin elinde akıllı telefon görüyoruz.
Tabi bu kadar çok kullanımın ve birazda bilinçsiz kullanmanın dezavantajlarıda var. Öncellikle android telefonlara ios işletim sistemine göre uygulama vs. yüklemek daha basit. Hele bir de cihazınıza yabancı kaynaklardan(google play dışında) yüklenen uygulamalara izin vermişseniz virüslü uygulamalar dahil her uygumalayı telefonunuza yüklemeyi kabul etmiş sayılırsınız. Çok uygulama yüklemek cihazımızı o kadar yavaşlatır ki artık çok ağır çalışmasına sebep olur. Çok acil durumlarda telefon edemezsiniz, acil fotoğraf çekmeniz gerekir dakikalarca kamera açılmaz vs.
Akıllı telefonlarımız neden yavaşlar?
Bu yazımda size yavaşlamış akıllı telefonlarımızı nasıl hızlandırabiliriz konusunda biraz ipuçları ve yaşadığım deneyimlere dayanarak bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle akıllı telefonumuzun yavaşlamasına sebep olacak bir çok etken vardır. Bunlardan biriside kullanmadığımız fakat arkaplanda çalışır durumda olan uygulamalar. Eğer bir uygulamayı açmışsanız onu tamamen kapatmamız gerekir. Aksi halde cihazın belleğinden kullanıma devam eder ve gereksiz bellek kullanımı artmış olur.
Kullanmadığımız uygulamaları bir sonraki sefere açana dek tamamen kapatıyoruz. Bunun için cihazın menü tuşuna basılı tutarak açık uygulamaları görürsünüz. O ekrandan uygulamaları teker teker kapatın. Ana ekranda kullanılan aşırı widget’lar da cihazınızdan fazlaca bellek tüketir. Gerçekten çok işinize yarayacak widget’ları ve kısayolları kullanın. Kullanmadığınız widget ve kısayolları ana ekranınızdan kaldırınız. Bunların hepsi cihazınızı yavaşlatacak sebeplerdir. Ayrıca kaynağını bilmediğiniz yerlerden uygulama yüklemeyin. İçerisinde virüs olup olmadığından emin değilsinizdir. Farkında olmadan telefonunuza virüs bulaştırabilirsiniz. Web sitelerde gördüğünüz yanıltıcı reklamlara tıklamakta cihazınıza kolaylıkla virüs bulaştırabilir. Bu illegal reklamlara tıklamaktan kaçının.
Akıllı telefonumu nasıl hızlandırabilirim?
- Gereksiz uygulamaları kaldırın: İlk olarak kullanmadığınız programları telefondan kaldırarak işleme başlayabilirsiniz. Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz programları kullanın. Aynı amaca yönelik iki farklı uygulama kullanıyorsanız diğerini sistemden tamamen kaldırın.
- Gereksiz animasyonlarda kurtulun: Özellikle iPhone’larda çok görülür. Her ekrana girdiğinizde animasyon şeklinde ekran açılır. Bu özelliği pasif yaparak cihazı biraz canlandırabilirsiniz.
- Güç Tasarrufu Modunu Kapatın: Eğer şarzınız bitme noktasına yaklaştıysa cihaz genelde otomatik olarak şarjı ekonomik kullanabilmek için güç tasarrufu moduna girer. Şarjınızı tamamen doldurduktan sonra güç tasarrufu modundan çıkın. Çünkü güç tasarrufu modu cihazınızın işlemcisini yarı yarıya düşürmektedir. Bu moddayken cihaz normalden biraz daha yavaş çalışır ve biraz geç yanıt verebilir.
- Açık uygumaları sonlandırın: Yukarıda da belirttiğim gibi arkaplanda açık tuttuğunuz uygulamaları kullanmıyorsanız tamamen kapatın. Çünkü siz kapatmadığınız sürece arkaplanda çalışmaya devam ederler.
- Aynı anda birden fazla uygulama çalıştırmak: Aynı anda birden fazla uygulama üzerindeyseniz bu da cihazınızdan fazla ram tüketeceği için biraz kastıracaktır. Özellikle kamera açıkken aynı anda uygulama da açarsanız telefonunuzda üst düzet kasılmalar yaşayabilirsiniz.